OCMW Zele Sitemap  l  Contact  l  Zoeken  

Inleefweek armoede 2018  
Inleefweek armoede, wadadde?
 
Van maandag 26 februari tot en met 4 maart 2018 start de inleefweek armoede. Binnen de sociale dienst gaat Helena samen met haar gezin de uitdaging aan. De deelnemers aan een inleefweek dienen één week rond te komen met een budget van iemand die in armoede leeft. Dat komt neer op 60 euro voor een volwassen persoon en 20 euro voor een kind. Zo ervaren zij aan de lijve hoe het voelt om in armoede te leven.
Met dit budget moeten voeding, ontspanning, brandstof, en alle (onverwachte) kosten die je tijdens de week zal tegenkomen, betaald worden. Er wordt een intake- en een slotmoment voorzien, dat ervoor zorgt dat de deelnemers helemaal ondergedompeld wordt in het thema armoede, wat de ervaring nog intenser maakt.
 
 
 
Blog
 
Vanaf maandag 26 februari 2018 kan u hier op regelmatige basis ervaringen van onze collega Helena lezen! 
 
De start                                               

     26 februari 2018

De eerste dag van de inleefweek is achter de rug. We gaan nu definitief van start, maar hij begon al onmiddellijk met een eerste uitdaging. Mijn jongste zoon is ziek. Ik wil er toch even mee naar de dokter.
Ik vraag aan mijn huisarts wat ik zou betalen als ik via derdebetalerssyteem zou werken. Aangezien hij niet geconventioneerd is, zou ik € 6 betalen. De medicatie die voorgeschreven werd, kost € 3,25. Het maakte hierbij niet uit of ik een verhoogde tegemoetkoming heb of niet.
Deze avond heb ik ook al mijn eerste boodschappen gedaan. In de voorafgaande weken maakte ik al een menu. Ik vergeleek ook de prijzen van de basisproducten (aardappelen, rijst, pasta…). Mijn menu zou ik aanpassen naargelang de promoties die er zijn. Ik had geluk: 2 kg wortelen, de rode kool, boerenworst, broccoli en nic-nacjes in promotie! Mijn oudste zoon zal de hele week nic-nacjes mee naar school nemen. Hopelijk raakt hij ze niet beu tegen vrijdag. Mijn eerste menu met beperkt budget is alvast geslaagd: worteltjes met gekookte aardappelen en boerenworst!
 
 
Vier een verjaardag!                             

     27 februari 2018

De tweede dag kregen we een bijkomende opdracht: een van de kindjes is jarig. Wat met de traktatie in de klas? En geef je een feestje, of sla je toch maar over?
Een cake kan ik bakken. Ik vond in onze straat iemand die zijn eitjes verkoopt, 10 stuks aan € 1. De rest van de eitjes gebruik ik in mijn menu als vleesvervanger. De boter, suiker en bloem zijn ook nog haalbaar. Het feestje met vriendjes en vriendinnetjes moet misschien toch achterwege blijven. Ik kan eventueel wel voorstellen aan enkele bevriende mama’s, om met de kindjes naar een speeltuin in de buurt te gaan als het goed weer is. We kunnen er perfect te voet naartoe. Het vraagt dus geen extra kost.
Dinsdagavond ga ik ook altijd naar een samenzijn met mensen van mijn kerk. Het is op verplaatsing naar Sint-Niklaas. Soms kan ik meerijden met een vriendin, maar zij gaat deze avond zelf niet. Ik moet er dus zelf zien te geraken. Ik neem de auto en dat kost me € 9,74. Ook mijn man gaat vandaag met de auto naar het werk. Dat kost ons opnieuw € 25,63. Zo gaat het natuurlijk goed vooruit. Gelukkig is er een jarige collega op het werk die wat taart en gebak mee nam. Nog een andere collega bakte zelf een taart, zomaar omdat het kon. Niet zo gezond, maar dat spaart me een middageten.
Het was op dinsdag ook marktdag. Groenten moet ik niet echt meer kopen, aangezien ik heb kunnen profiteren van de promo’s in de winkel. Ik ga wel een kip van ‘t spit halen, daar kunnen we twee dagen van eten.
Ook de pampers voor mijn jongste zoon moeten nog verrekend worden in het budget. Ik heb er nog op voorraad, dus ik hoef hier niet onmiddellijk voor naar de winkel. Ik neem altijd de pampers simply dry. Dat komt op € 15 voor een pak van 74 pampers. Ik reken dat ik ongeveer 4 pampers per dag nodig heb. Het komt dus ongeveer op € 6 voor een week. Hop naar dag drie!
 
 
Restjes dag                                           

     28 februari 2018

Ik heb vandaag vrij moeten nemen op het werk. Mijn jongste zoon moet op controle in het ziekenhuis te Gent. Kosten/baten beslis ik toch de auto te nemen. Met de bus zou ik er een uurtje over doen.  De rit heen en terug kost mij € 14,73 met de auto. We moeten daar kort voor de middag zijn, net op het uur dat hij honger zal krijgen. Ik organiseer mezelf een beetje, zodat ik niets ter plaatse moet kopen, maar alles van huis kan meenemen. We hadden nog een restje van het eten van gisteren, net genoeg voor mijn zoon en om mijn honger te stillen. Dus dat kost me niets extra voor deze dag. Mijn oudste zoon wordt door de mama van een vriendje opgehaald van school. Hij mag daar blijven tot ik terug ben. Hij eet daar ook zijn boterhammen. Raar om te zeggen, maar dat spaart me weer een middagmaal.
s ’Avonds maak ik een groetentaart met een restje pompoen, mijn broccoli die ik in promo gekocht heb, twee eitjes die ik goedkoop in de straat kon kopen en een doosje room. De restjes van de kip, van gisteren op de markt, verdwijnen ook in de taart. Het restje van de aardappelpuree van gisteren kan ik gebruiken als dikmiddel voor de roomsaus. Afval bestaat bij ons niet. Ik heb zelfs nog wat taart over om de volgende dag mee te nemen naar het werk. Laat dag vier maar komen!
 
 
Oei... Wasmachine stuk en GSM moet opgeladen worden!

     1 maart 2018

Het was in het algemeen een rustige dag. Wat het eten betreft, heb ik alles kunnen gebruiken van dingen die ik reeds aangekocht had. Rijst, erwtjes uit de diepvries en wortelen. We delen een pakje gerookte zalm met 4 personen.
Het addertje onder het gras zijn de twee extra opdrachten van vandaag: enerzijds is de belwaarde van de gsm op. Wil ik opladen, dan kost het € 15. Anders kan ik niet bellen of smsjes sturen. Ik tracht het in mijn budget in te plannen. Bovendien begeeft onze wasmachine het (gelukkig is het bij mij niet echt zo). Ik heb nog niet echt de tijd genomen om te kijken hoeveel het kost om mijn kleren in het wassalon te wassen. Voor deze week vraag ik het toch even aan mijn zus of ze een wasje voor mij wil doen. De kids zullen nog een weekje langer in hun lakentjes moeten slapen. Ik maak een selectie uit de hoogstnoodzakelijk te wassen zaken.
Mijn moraal begint nu wel stilaan te dalen. Er zijn wel erg veel onverwachte kosten die in 1 keer op me afkomen: verjaardagfeestje van de kinderen, gsm leeg, wasmachine kapot, zoontje ziek. Ik heb geen idee hoe ik ze op een structurele manier moet oplossen zonder geld. Ik weet dat iedere oplossing me extra geld zal kosten. Geld dat in deze week toch al erg schaars is. Vol goeie moed naar dag 5 en uiteindelijk het weekend tegemoet!
 
 
Budgetmeter            

     2 maart 2018

Onze opdracht: de budgetmeter voor elektriciteit moet dringend opgeladen worden. We kunnen momenteel slechts voor 10 ampère verbruiken (3 kleine toestellen, of twee grote toestellen). Omdat onze ijskast en diepvries aanstaan, ben ik toch genoodzaakt om op te laden… € 20. Ik zou het eten van mijn ijskast in deze tijd van het jaar, buiten kunnen leggen. Maar ik wil toch mijn minimum aan luxe niet opgeven. Ik heb het eten al uit mijn mond gespaard voor mijn kinderen, ik heb mijn kinderen in dat gure weer iedere dag met de fiets naar school/crèche gebracht, iedere dag heb ik geteld om rond te komen. Nu wil ik toch gewoon mijn ijskast kunnen laten aanstaan. Bovendien wil ik ook opladen, want anders wordt het alsmaar erger. Als ik op 10 ampère blijf staan, dan zal het bedrag op mijn budgetmeter evengoed blijven dalen en moet ik het op een andere keer toch inhalen.
Ik verander de planning voor mijn menu. Ik wou koffiekoekjes kopen om zelf af te bakken op zondag, maar het zal dan toch bij brood blijven. Mijn pak kaas is op voor deze week, maar gelukkig heb ik nog eitjes. Ik maak omeletjes voor op de boterham. Dat smaakt ook!
 
 


Voor hulp bij kleine huishoudelijke taken of info over het hulp- en dienstverleningsaanbod in Zele.
 

 
 
  
 
 
Het Zeelse aanbod aan hulp- en dienstverlening duidelijk en volledig voor u in kaart gebracht
 
 
Vind de juiste zorgverleners, woonzorg en bijsluiters in één handige sociale netwerkkaart van België